Портал відкритих даних Вознесенської громади Відхилений

Доданий
17.10.2019
Номер
1
Телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології

Проект передбачає створення на офіційному інтернет-сайті інноваційного продукту - Порталу відкритих даних для Вознесенської об’єднаної територіальної громади. Завдяки простоті в користуванні, швидкому оновленню та можливості редагування бази даних. Портал відкритих даних виступає ефективним інструментом для покращення та пришвидшення росту потенціалу та можливостей громади.

Автор проєкту
Юрій
Юрій Іщенко
Бюджет
79 200 грн
Розрахунок бюджету

Опис

На кого орієнтований проект

Мешканці громади, керівництво громади, потенційні інвестори, гості та туристи ОТГ

Приклади (кейси) схожих рішень

Демонстраційна версія геоінформаційної системи: https://magneticonegis.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=f76356694d324cdfbaffdc1335f398e7.

Проблема, на вирішення якої спрямований проект

Концепції електронного урядування, електронної демократії та їх плани дій (схвалені наприкінці 2017) взяли курс на діджиталізацію країни. Це також дало імпульс переходу до більшої цифорвізації в об’єднаних територіальних громадах.
Завдяки децентралізації всі ресурси залишаються в межах ОТГ. Це дозволяє бути автономними та самим впливати на покращення в громаді. А отже: перейматися пошуком нових можливостей,стимулювати інвестування в потенціал місцевості, займатися розвитком туризму та інше - це важливі завдання,які безпосередньо забезпечать успіх ОТГ та покращать життя її мешканців.
Такі завдання є складними і потребують багато зусиль та часу. Тому постає питання,як допомогти громаді якнайкраще розвиватися, ефективно управляти своїми ресурсами , вміти прогнозувати свій розвиток?!
Власне,відповіддю на ці запитання є рішення, яке я пропоную.

Мета проекту

Метою проекту є створення інструменту, завдяки якому громада матиме змогу онлайн управляти своїм головним скарбом - земельними та інвестиційними ресурсами, комунальним майном та вмітиме прогнозувати свій розвиток на основі даних.

Пропоноване вирішення проблеми і його обґрунтування

Портал відкритих даних Вознесенської ОТГ-сучасне рішення у питаннях управління та сприяння активному розвитку її потенціалу.
Портал забезпечуватиме максимально повний набір функцій: навігацію по карті, редагування даних, оперування шарами мапи, просторовий аналіз, адресний пошук. Для роботи користувачу не потрібні спеціалізоване програмне забезпечення, достатньо наявності веб-браузера та підключення до мережі Інтернет. Вся інформація, яка наноситься на карту буде захищена від несанкціонованого доступу. Разом з Порталом громада отримає великий спектр можливостей для керівництва, мешканців, гостей та туристів ОТГ.
Шарами карти будуть представлені культурно-освітні, медичні та інші заклади тощо. На ній відображатиметься актуальна інформація про стан управлінської, побутової та виробничої інфраструктури. Портал дозволить визначати вартість земельних ділянок та суму земельного податку на основі електронної карти нормативно грошової оцінки, здійснювати облік інженерних комунікацій.

План заходів з реалізації проекту (роботи, послуги)

1. Допроектне вивчення документів та матеріалів, які підлягають оприлюдненню
2. Розроблення архітектури проекту Порталу відкритих даних
3. Наповнення інформацією Порталу відкритих даних Вознесенської ОТГ
4. Введення Порталу відкритих даних в режим тестової експлутації
5. Презентація

Ключові показники оцінки результату проекту

Економічні: підвищення інвестиційної привабливості ОТГ (розміщення на мапі вільних земельних ділянок, промислових підприємств), що сприятиме надходженню додаткових коштів в бюджет. Створення на мапі шару даних історико-культурні, туристичні, розважальні об’єкти, дозволить привернути увагу туристів та розвиватиме туристичну інфраструктуру.
Соціальні: відображення шару просторових даних інклюзивності об’єктів житлового та громадського призначення, допоможе людям з інвалідністю моніторити доступність цих будівель. Розміщення на мапі об’єктів соціальної інфраструктури, спортивних майданчиків, об’єктів охорони здоров’я, позашкільних навчальних закладів.
Екологічні: використання продукту, переважає над своїми паперовими аналогами, оскільки не шкодить навколишньому середовищу.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Реалізація проекту не є одномоментною. Вона проводиться в декілька етапів,
які передбачають юридичний супровід (що мінімізує ризики).
Слід звернути увагу і на виконавця даного завдання. Варто провести бесіду із потенційними
спеціалістами, переконатися в їхній компетентності та заключити договір про співпрацю.
Важливо, моніторити виконання проекту на всіх етапах його реалізації.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Відділ стратегічного планування та розвитку апарату Виконавчого комітету ВМР

ПІБ Відповідальної особи

Іваниця Анна Вікторівна

Контактні дані відповідальної особи

vpmii@ukr.net